Tudtad-e egészen mostanáig, hogy létezik az úgynevezett „év szava” kifejezés? Ismered-e, hogy milyen szempontok és ismérvek mentén dől el az adott évre vonatkozóan a választás? Bárhogy is legyen, ez a cikk segít kicsit képbe kerülni kicsit év szava kérdésben.

Vagyis rendhagyó módon nem a fordítás gyakorlati kérdéseivel és szempontjaival foglalkozunk, ámde mégis maradunk a nyelv szépségeinél és a legtöbbször használatos kifejezéseknél. Jobban mondva az év szava témakört fejtjük ki.

Mi alapján kerül kiválasztásra az év szava?

Több egymástól különálló fórumon is foglalkoznak a kérdéssel, a német „Wort des Jahres” kezdeményezés például már 1971 óta él. Manapság pedig olyan vezető nemzetközi szótárak, mint az Oxford, a Merriam a Webster, vagy a Cambridge nevezik meg az év szavát.

Átfogó elemzéseket folytatva, figyelembe véve az adott naptári évre vonatkozó fontosabb társadalmi, gazdasági vagy politikai történéseket. Amelyek értelemszerűen nagyban befolyásolják, hogy mely szavak és kifejezések forognak leginkább a köztudatban.

Az év szava rendszerint hűen tükrözi az adott év nexusát, hangulatát, adott esetben a vele kapcsolatos aggodalmakat. Ahogy az a 2021-es „győztesről” is elmondható.

Melyik volt az év szava 2021-ben?

Talán nem is okoz túlságosan nagy meglepetést, hogy a 2021-es évre vonatkozóan a vakcina szóra esett a témával foglalkozó szakértők választása. Annak ellenére, hogy egészen 2021-ig a vakcina nem is volt egy különösen feltűnő kifejezés.

Ugyanakkor a koronavírus járvány elleni védőoltások különféle változatainak a megérkezése, majd az őket érintő látványos visszhang markáns változást generált. Olyannyira, hogy az Oxford szótár közleménye alapján a vakcina (illetve angol nyelvhasználatban a vax rövidítés ) szeptemberre több mint 72-szer gyakoribb lett az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

No és persze a vakcina azért is lehetett befutó az év szavaként, mivel hűen tükrözi az egész naptári évet övező miliőt.

Melyek voltak a 2021-as évet megelőző periódus „év szava” díj győztesei?

Maradva a fentebb már említett Oxford által közzétett listánál, a 2020-as évre vonatkozóan nem került kiválasztásra egy konkrét kifejezés. Ehelyett a Covid-19 helyzet szemléltetése végett „egy példátlan év szavai” címke került az adott év mellé.

A 2019-es évben befutó klímaveszély talán segít felidézni, hogy a nagy világjárványt megelőző periódusban szinte a csapból is a környezet megóvásának fontossága folyt. 2018-ban a toxikus volt az év szava, 2013-ban pedig némileg mulatságos módon a selfie.

Utóbbi hűen utal az akkoriban felfutó, „fotózzuk kamerával önmagunkat” típusú őrületre. 2015-ben pedig egy sírva nevető emoji lett az „év szava”. Utóbbit talán nem is feltétlenül kellene túlragoznunk.

Számodra melyik az év szava mostantól?

Mivel éppenséggel ezt a blogot olvasod, akár a fordítás is lehet az év szava számodra. Különösen akkor, hogyha a céljaid elérésétől pontosan egy szakszerűen, precízen és időben elkészült minőségi fordítás választ el épp.

Legyen szó akár műszaki, informatikai, üzleti vagy bármilyen specifikus szöveg fordításáról szinte akármelyik nyelven, minket bátran kereshetsz. Csak vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeinkre kattintva.

Ha pedig az év szava témán felbuzdulva szívesen olvasnál még fordításról, a valódi minőséget jelentő fordító munkákról, akkor ide kattintva megtalálhatod a többi cikkünket is. Bízunk benne, hogy a segítségedre lehetünk, bármilyen szövegről, illetve fordításról legyen is szó.