Fordítóiroda után keresek, tudtok valaki jót ajánlani?” – hangzik el időnként a kérdés szakmai Facebook csoportokban vagy ismerősök között. De mi a helyzet akkor, ha nem tudsz körbe kérdezni az ismerősöknél?

Ez a cikk praktikus segítség lesz ahhoz, hogy előre tesztelni tudd a fordításhoz szóba jöhető szolgáltatókat. Mutatjuk tehát azokat a kérdéseket, amiket leginkább érdemes feltenned egy fordító irodának.

Kik azok, akik a kért fordításon dolgozni fognak?

Nyilván nem név szerint értendő maga a kérdés. Sokkal inkább felkészültség szempontjából lehet annak kiemelt jelentősége, hogy az általad kért fordítás elkészítésén kik dolgoznak. Minél speciálisabb nyelvezetű, minél összetettebb szakmai anyagot hozol, ennek a kérdésnek annál komolyabb szerepe lesz.

Profi irodával együtt dolgozva jogos elvárás, hogy az adott nyelvet magasszinten ismerő diplomás szakfordító dolgozzon a projekteden. Mégpedig olyan formátumban, hogy az általa leadott munka kifogástalan minőségét anyanyelvi lektor ellenőrzi.

Az ilyesfajta többkörös folyamat ma már alapvető elvárás, ha egy profin dolgozó fordító irodával működsz együtt.

Tud-e mutatni a fordítóiroda referenciát?

A referencia megléte egyfajta bizonyítéka a szakmai felkészültségnek és rátermettségnek. Ennek köszönhetően első kézből győződhetsz meg róla, hogy a potenciális partner milyen munkát, azaz fordítást ad ki a kezéből.

A tárgyalási folyamat során teljesen jogos tehát kérned 2-3 releváns anyagot referenciaként. Akár a területtel, a szóban forgó témakörrel, az adott nyelvvel megegyező fordításokat, vagy hozzájuk hasonló anyagokat. Egy felkészült fordítóiroda számára ez nem gond. Jó eséllyel komplett listát tartanak fenn ilyen jellegű munkákból, így ez a kérés nem érheti őket váratlan meglepetésként.

Mikor láthatod a kész fordítást, illetve kérhetsz-e korrekciót?

Megbízóként szintén megalapozott igény, ha a fordítás véglegesítése előtt szívesen átolvasnád magát az anyagot. Úgyhogy a következő kérdéseket nem árt tisztáznotok, mielőtt aláírnátok a megállapodást:

  • Kérhetsz-e a korrekciót az elkészült fordításra?
  • Mennyi időd lesz átolvasni a kész anyagot?
  • Meg is csinálják az általad kért módosításokat? Hány alkalommal?

Fontos hozzátenni, hogy a módosításra és korrekcióra vonatkozó igényeket nem árt egészséges keretek között tartani. A kölcsönös bizalom jeleként az egyszeri módosítási kör rendszerint elégnek szokott bizonyulni a minőségi munkához.

Mi szavatolja az adataid védelmét?

Könnyen elképzelhető, hogy nem publikus vállalati anyagok, dokumentumok, oktatások, termékismertetők, vagy mondjuk használati utasítások fordítására vonatkozik a fordítási munka.

Olyan anyagokra, amelyeknek a legkevésbé sem szabad illetéktelenekhez jutnia. Ennélfogva erősen indokolt megbizonyosodnod róla, hogy a potenciális fordító partner minden tőle telhetőt megtesz az adatok védelméért.

Hogyan lehet ezt kideríteni? Kérdezz rá az általuk alkalmazott szoftverekre, azok fejlettségére. Kérdezd meg, mit tesznek az adataid védelméért. Ha nem kapsz megnyugtató választ, jogosan kezdesz el kétkedni.

Abszolút valid elvárásnak tekinthető 2021-ben az, hogy egy fordítást végző szolgáltató adatvédelem szempontjából is felkészült legyen. Egyúttal indokolt lehet a megállapodásba is belefoglalni az adatvédelemre vonatkozó kritériumokat.

Mennyibe fog kerülni a fordítóiroda szolgáltatása?

Ennél a kérdésnél a lényeg, hogy a munka tényleges díja ne utólag derüljön ki. Ki akarna szemöldökráncolóan magas végösszeget látni, ha korábban nem is volt szó zsebmetsző költségekről, nem igaz?

Korrekt fordítóiroda forrásnyelvi szószám alapján kalkulál, így előre megbecsülhető a munka tényleges díja. Sőt, korszerű fordítástámogató szoftvereket alkalmazó céggel együttműködve nem fizetsz kétszer ugyanazért.

A fordítómemória ugyanis képes megjegyezni a már fordított szövegeket. Ennek köszönhetően az elkészült fordítás nemcsak konzekvens lesz, de megbízóként a fizetendő ár is sokkal kedvezőbben alakulhat.

Összegzés

Ezt a listát használd úgy, akár egy csekklistát. Ha a szóba jöhető fordítóirodák minden ponton kielégítő választ adnak, azt tekintheted zöld jelzésnek.

Bónusz tipp: teszteld a dolgot rajtunk. Ide kattintva vedd fel velünk bátran a kapcsolatot, aztán tedd fel egyesével a kérdéseid.